Фототипно издание на 35-ти Рилски випуск на ВНВУ

koritza folio

Българската земя е благословена, защото на нея се ражда кален, храбър и горд народ. Качества, които не могат да се купят, извоюват или придобият. Благодарение на тях в дни на бран славната ни войска, водена от опитни и достойни командири, многократно прославя България и учудват света с бляскавите си победи и проявен героизъм.
В същото време сме орисани злощастно от съдбата, след всяка война без военно поражение да допускаме част от земята и народът ни да са извън пределите на Майка България. Стотици хиляди са българите, които остават там, отвъд границите на освободената Родина, остават и хилядите гробове на героите – светци, които дават живота си за постигането на заветните национални идеали. Днес тези гробове са неизвестни, безкръстни и над тях не може да се прочете молитва. В дълг сме към героичните ни предци.
Това което днес, техните потомци сме длъжни да направим е да не допускаме булото на забравата да покрие славното ни минало. Подвизите и святата им памет е наложително да се украсят с венците на нашата признателност, която да не избледнява с годините.
Амбициите на Военноисторическата комисия са насочени имено в тази посока. Нашата цел е да събираме, съхраняваме и популяризираме, във всичките и форми, историческата и военноисторическата памет на българския народ. Да събуждаме интерес у младите хора към българската бойна слава. Да предоставяме научно издържани и исторически достоверни основания на българските граждани, за да имат национално самочувствие и да бъдат уважавани навсякъде по света, заради войнските добродетели и славните победи на своите предци по бойните полета.
Резултатите са налице. Възстановено е издаването на сп. „Военноисторически сборник“, публикуванни са десетки военноисторически трудове. Запазена марка на Военноисторическата комисия са множеството експедиции по бойните полета на Българската армия.
Новият проект с който се захващаме е издаването на албуми с випуските на Военното училище. Не случайно започваме с 35-и Рилски випуск. От него не излизат големи военачалници и генерали, но е уникален по няколко показателя. Юнкерите от випуска са приети в навечерието на Балканската война и след обявяването на мобилизацията през септември 1912 г. са освободени в домашен отпуск. За чест на випуска те доброволно се записват във войсковите части и отиват на бойното поле. Загиват 15 души. В първо офицерско звание в края на август 1915 г. са произведени 434 подпоручици. Първата им задача като командири в родната войска е да проведат мобилизацията за участието в Първата световна война. Във войната загиват 62 рилци, а над 80% са наградени с орден „За храброст“.
След края на Първата световна война върху Рилския випуск се стоварват злощастията, произтичащи от клаузите на несправедливия Ньойски договор. Подложени на тежки изпитания, калените на бойното поле рилци продължават да изпълняват своя войнски дълг. Като командири на дивизии и полкове, на част от тях се налага да участват и във Втората световна война. Понасят загуби, а по-късно и репресиите след политическите промени в края на войната.
35-и випуск участва в четирите войни на България през ХХ век. Дава свидни жертви във всяка една от тях. Понася унижения и политически репресии, но офицерите рилци остават до край верни на военната клетва. Пример в това отношение е командира на 13-и пехотен Рилски полк полковник Христо Стоянов. За участието си в Балканските войни получава войнишки орден „За храброст”, който единствено се получава за проявен героизъм на бойното поле. Цялата му служба е посветена на България, за да получи като награда в края на Втората световна война смъртна присъда от т.н. „Народен съд“.
С преиздаването на албумите на випуските от Военното училище нашето желание е да представим пред съвременото и бъдещите поколения забравени имена на достойни офицери от Българската армия, за които дългът към Отечеството е бил над всичко. Закърмени с любов към Родината те воюват за постигане на националните идеали с героизъм и себеотрицание, презирайки смъртта.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВОЕННОИСТОРИЧЕСКАТА КОМИСИЯ
СТАНЧО СТАНЧЕВ